affugter strømforbrug – Hvor meget strøm bruger en affugter?

Mange som enten lejer eller anskaffer sig en affugter for første gang, er typisk ikke særlig opmærksomme på strømforbruget. Det er ærgerligt, da en affugter kan koste mange tusinde kroner i el hver måned, afhængig af hvor stor den er. Hvis du lejer en affugter fordi du har fået vandskade, vil forsikringen sandsynligvis dække den forøget elregning affugteren har medført. Det gør de til gengæld ikke, hvis ikke du selv er opmærksom på dette. Derfor viser vi hvordan du beregner strømforbruget fra en affugter.

Beregning af strømforbrug

Når du skal beregne strømforbruget for en affugter kan du bruge nedstående formel. Før du går igang, skal du omregne Watt til kilowatt. Så lad os eksempelvis sige at din affugters effekt er 200 Watt. Så er den altså 0,2 kilowatt.

Affugterens forbrug i kilowatt * antal timer den står tændt i døgnet * pris pr. kilowatt-time

Gennemsnitsprisen (2013) for 1 kWh i Danmark er 1,98 kroner.


timerSådan spare du strøm med en affugter

En affugter bruger mest energi når den affugter – det er åbenlyst. Men hvad du måske ikke vidste er at affugteren også bruger strøm når den er på standby, og er nået ned på det luftfugtighedsniveau som ønskes. Faktisk bruger den 40 Watt i timen. Den bruger så meget strøm, fordi den konstant skal tage en prøve af luftfugtigheden, for at vurdere om den skal begynde at arbejde igen. Men der findes en løsning på dette, så du kan spare strøm.

Indstil hvornår der skal tændes og slukkes

Det første du skal finde ud af, er hvor lang tid det tager affugteren at få luftfugtigheden ned. Altså hvor lang tid affugteren er aktiv i døgnet. Herefter kan du anskaffe en timer (ses på højre billede), som kan indstille hvor mange timer i døgnet der løber strøm gennem stikkontakten. Hvis du kobler timeren til stikkontakten og affugterens strømkabel, kan du altså bestemme hvor mange timer affugteren skal være tændt i døgnet.

Læs mere også mere om affugter test

Varme øger effektivitet

Der er blevet test, hvor det fremgår at effektiviteten af affugteren stiger betydeligt i takt med højere luftfugtighed og temperatur. Man kan altså derved sænke affugterens strømforbrug ved at varme lokalet op. Man skal selvfølgelig have i baghovedet at varme formentlig også koster penge, så man spare ikke nødvendigvis noget ved at varme lokalet op. Men man kan bestræbe at holde lokalet varmt. Eksempelvis ved ikke at åbne vinduer.

 

Spørgsmål? - Skriv herunder, og vi svare med lynets hast :-)

Skriv et svar