Fjernelse af skimmelsvamp

skimmel

Når du først har fundet skimmelsvampen med en skimmelsvamptest kan den billigt og nemt fjernes. Vi viser hvordan du med blot noget rengøringsmiddel let kan fjerne skimmelsvampen.

Hvornår må du selv fjerne skimmelsvamp?

Det er ikke en god ide at fjerne store områder af skimmelsvamp som privatperson, da det både kan skade boligen og være farligt. Som tommelfingerregel er det ok, at du blot renser mindre områder med skimmelsvamp med svampemiddel. På loftsrum gælder det områder på under 2 m2, og i beboelsesrum områder under 20×20 cm.

Hvis der er tale om større områder, bør du hyre en professionel.

Klorin, Rodalon eller professionelt svampemiddel?

Der findes flere rengøringsmidler som kan fjerne skimmelsvamp. De mest kendte er klorin og Rodalon, men der findes også professionel svampemiddel som udelukkende er beregnet til at fjerne skimmelsvamp. Hver er disse midler har deres fordele og ulemper:

Klorin

Klorins evne til at bekæmpe skimmelsvamp afhænger af, hvor meget du fortynder det. Ufortyndet klorin er effektivt, men kan også være meget stærkt. Det kan eksempelvis afblege kraftigt, og bør derfor ikke bruges på f.eks. vægge med farve, farvede fuger osv.

Vi anbefaler derfor at du husker at fortynde produktet inden du går igang. Dels pga. den kraftige afblegning, men også fordi at klorin indeholder kemikalier som indeholder miljøskadelige stoffer. Husk derfor også at afskaffe affaldsproduktet på en ordentlig måde.

Rodalon

Det der kan være dødirriterende ved skimmelsvamp er, at det konstant kommer igen. Men med Rodalon bliver skimmelsvampen ikke alene fjernet, men der forebygges også eventuelle fremtidige angreb i det område du har brugt Rodalon. Det fordamper dog efter noget tid, så det er kun en midlertidig forebyggelse.

Rodalon er ikke klassificeret som et svampemiddel, men derimod som et rengøringsmiddel. Det er altså ikke et produkt, professionelle bruger til fjernelse af skimmel, men det kan anbefales til brug ved mindre områder i boligen.

Professionelt svampemiddel

Der findes en række svampemidler på markedet, udelukkende beregnet til bekæmpelse af skimmelsvamp. Et professionelt middel som f.eks. Hysan afrenser og desinficerer effektivt mod skimmelsvamp og er desuden godkendt som svampemiddel

Hvordan fjernes skimmelsvampen?

1. Vask skimmelsvampen væk med Rodalon, Klorin eller et professionelt svampemiddel. Fortynd væsken hvis der er behov for det. Husk også at beskytte huden fra at ætse, med et par gummihansker

2. Lad midlet virke i ca. 20 minutter.

3. Efter der er gået ca. 20 minutter, skal du vaske midlet af med ganske almindeligt lunkent vand.

Det er vigtigt at du vasker midlet efter du har brugt det. Ellers kan det skade væggen mere end det gør gavn.

4. Når du har fået fjernet skimmelvæksten, skal du holde øje med området, og sikre at skimmelvæksten ikke vender tilbage igen.

Brug eventuel en børste til at skrubbe

Nogle gange kan det være svært at få skimmelsvampen væk, udelukkende ved at skrubbe med en klud. Her kan du med fordel f.eks. bruge en engangstandbørste, for at få det væk.

Forebyggelse af skimmelsvamp

At fjerne skimmelsvampen nu, løser ikke problemet i fremtiden. Der vil højst sansynlig dannes skimmelsvamp igen, hvis du ikke fjerner årsagen til skimmelsvamp. Årsagen til skimmelsvamp er ofte fugt. Se på nedstående infografik, og lær hvordan man forebygger skimmelsvamp og minimere fugten i boligen.

Se eventuelt denne infografik om skimmelsvamp:

infografik skimmelsvamp

Du må meget gerne bruge vores infografik på din hjemmeside. Du kan kopiere nedstående kode og indsætte det på din hjemmeside. Så vises infografikken.

Spørgsmål? - Skriv herunder, og vi svare med lynets hast :-)

Skriv et svar