Sådan renser du tagrender og regnvandsafløb

At rense tagrender og afløb i din bolig, kan have stor indflydelse på hvorvidt din bolig får vandskade. Samtidig er det den nemmeste måde at forebygge fugtskade i din kælder. Tagrenden er det afløb der sørger for at transportere alt regn som falder på taget, ned i kloakken. Hvis ikke du havde en tagrende, ville regnvandet som ender på dit tag, falde ned på din græsplæne og derefter synke ned i jorden. I et skybrud vil der meget hurtigt ophobe sig vand i jorden omkring din kælder. Det danner for det første et øget pres på din kælders mure og fundament som kan danne sprækker i din kælders mure, men der vil også sive vand ind de steder der i forvejen er sprækker. Det er vigtigt at du renser både tagrende og regnvands afløb, for blade og andet skidt. Ellers vil vandet som falder på dit tag (som ellers ville gå gennem dit regnvands system), falde ud over tagrenden, og synke til bunds i jorden, lige sådan som det ville uden en tagrende. Med forholdsvist nemme metoder kan du sørge for at rense dine tagrender og regnvands afløb.

Regnvandsafløb til forebyggelse af vandskade

Alt regnvandet fra tagrenden løber ned til regnvandsafløbet. Der er ofte blade og andet med, men da det er tungere end vandet selv, bliver det i bunden af regnvandsafløbet. Når regnvandsafløbet er fyldt med ca. 50 liter vand, vil vandet lige så stille begynde at løbe videre til den centrale kloak. Således bliver bladene i regnvandsafløbet mens regnvandet løber videre, uden at medbringe blade og andet skidt.

Spul dine tagrender

Det er vigtigt at du spuler dine tagrender 1-2 gange årligt. Ellers vil dine tagrender på et tidspunkt være fyldt med så mange blade og andet skidt, at regnvandet vil få svært ved at løbe gennem tagrenden. Hvis et skybrud opstår vil der ophobe en så stor mængde regnvand i tagrenden, så at det vil falde ud over tagrendens kant. Så vil regnvandet synke ned i jorden og danne et endnu større pres på kælderen. For at rense din tagrende skal du bruge en stige, som er tilpas høj til at nå din tagrende. Derudover er det bedst hvis du kan anskaffe en rigtig spuler. En spulermaskine er en maskine som kan få vand ud i et stort tryk, som du med fordel kan bruge, hvis du vil fjerne blade fra tagrenden. Har du ikke mulighed for at anskaffe en spulermaskine vil en traditionel vandslange også fungere fint.

Tøm regnvandsafløbet

Sådan renser man tagrende og afløb

Når regnvandet fra tagrenden løber ned til regnvandsafløbet, bringer det ofte blade og jord med. Et regnvands afløb’s opgave er herefter at sortere blade og jord fra selve regnvandet, så at regnvandssystemet ikke bliver stoppet til pga. bladene. Det foregår ved at regnvandsafløbet er formet som et cylinder, som er tæt om bunden. Et rør som transportere regnvand fra tagrenden er tilsluttet i mere eller mindre toppen af regnvandsafløbet. Et andet rør som går til den centrale kloak er tilsluttet midten af cylinderen.Når regnvandsafløbet holder et vist antal liter, vil regnvandet nå kanten af røret som fører til det centrale kloak-system. Således vil vandet blive transporteret videre, mens blade og jord vil blive i bunden af regnvandsafløbet; klar til at blive hentet op af dig. Denne illustration vil muligvis beskrive det lidt bedre.Hvis ikke du tømmer dit regnvands afløb ofte (2-3 gange om året) vil der ophobe sig så meget skidt, at det vil blokere regnvands systemet. For at kunne tømme regnvands afløbet skal du bruge et brøn-greb, som fås i de fleste byggemarkeder. Med dette redskab kan du nå ned til bunden af regnvandsafløbet og gribe fat i alt det skidt som er endt i bunden af regnvandsafløbet.

 

 

Spørgsmål? - Skriv herunder, og vi svare med lynets hast :-)

Skriv et svar