Skimmelsvamp test – Sådan finder du ud af om du har skimmelsvamp

Lugtesansen kan være et udmærket redskab til at finde ud af om man har skimmelsvamp i boligen. Skimmel lugter jordslået, så hvis man går slavisk til værk, i sin søgen efter svampen, er chancerne store for at man kan finde de områder hvor der er skimmel i boligen. Men nogle gange kan der være behov for mere avancerede tests som eksempelvis kan vurdere omfanget af skimmelvæksten, og analysere hvilke svampe der er tale om.


Der findes en række gør-det-selv skimmelsvamp test, hvor du selv kan teste om du har skimmel i boligen. Disse, er relativ billige, men til gengæld kan de være en anelse mere upræcise end hvis et professionelt skimmelfirma tester.

Der findes en række metoder til at teste for vækst af skimmelsvamp. Metoderne kan oftest ikke sammenlignes direkte, men de kan supplere hinanden. Nogle metoder angiver mængden af skimmelvækst, mens andre metoder bestemmer arten af skimmelsvampe. Måling og analyse foretages af en række firmaer.

Enzymtest – Test omfanget af skimmelsvamp

enzymtest - skimmelsvampDen enzym-baserede test er en test som udelukkende angiver mængden af skimmelsvamp på en overflade (f.eks. gulv og væg). Testen fortæller altså ikke noget om hvilke svampe der vokser på den angrebene overflade. Eftersom testen kun måler svampesporer, påvirkes analyseresultatet ikke af andre mikrobiologiske organismer.
Testen udføres med en vatpind, der sendes til analyse, hvorefter man får testresultatet. Ensymtesten udføres af professionelle firmaer, men man kan også købe testsæt, og tage prøven som privatperson. Herefter sender man prøven til analyseinstituttet.

Professionelle skimmelfirmaer (Åben)


ABVAC
Alectia
Anders Andersens Rengøring
Brix & Kamp
Bygge- & Miljøteknik
Bøgh & Vogensen
COWI
Dansk Fugtteknik
Dansk Infrarød Inspektion
Dansk Skadedyrsservice
DMR Skimmel
Enemærke og Petersen
Energihuset A/S
Forsvarets Bygningstjeneste
Goritas Bygningsundersøgelser
Grontmij | Carl Bro
Hoffmann
ISS Damage Control
Lotte Pia Uttrup Rådg. Ing.
MicroClean
Midtfyns Totalservice
NCS Fugtteknik
KB-Service
Kim E Hansen
OBH – gruppen
P.J. Facility og Skadeservice
Rambøll AS
R&T Specialrengøring (Grønland)
Ruskol Affugtning A/S
Skimmelrens A/S
SSG
Teknologisk Institut
Torkil Laursen A/S
Østergaard Bygge & Indeklimateknik A/S

Proteintest – Test omfanget af skimmelsvamp

Ligesom enzymtesten, kan proteintesten kun sige noget om omfanget af skimmelsvampen, og ikke noget om hvilke typer svamp der vokser. Da skimmelsvamp indeholder protein, tester proteintesten om der er skimmelsvamp, ved vurdere proteinindholdet på en given overflade. Da testen måler protein generelt, kan testen være misvisende hvis der er andre proteinholdige kilder tilstede på overfladen. I forhold til enzymtesten, er proteintesten mere usikker, men til gengæld er proteintesten langt billigere. Testen udføres med en vatpind, hvor resultatet efterfølgende kan aflæses ved farveskift, som indikere niveauet af skimmel.

 

Aftryksplader – Se hvilken type skimmelsvamp

skimmelsvamp dyrkesAftryksplader er formentlig den mest avancerede og dyreste skimmeltest der findes. Aftryksplader bruges primært til at vurdere hvilken skimmelsvamp der er tale om. Testen foregår ved at et dyrkningsmedium aftrykkes på en overflade i boligen, hvorved den bliver sendt til et laberatorie, hvor svampene dyrkes videre under gunstige vilkår.

Formålene med at artvurdere skimmelsvampen kan være forskellige. Det kan være planlægning af hvordan fjernelsen af skimmelsvampen skal gribes an, eller at afgøre hvorvidt en husforsikring skal dække svampeangreb.

 Aftryksplader er små plastikskåle med et dyrkningsmedium (agar), der kan aftrykkes på en overflade, hvorved skimmelvækst, sporer mv. overføres til dyrkningsmediet, hvor det vokser videre under særlige gunstige vilkår. Det er nødvendigt at dyrke aftrykkene i laboratorium, hvilket giver en lidt længere svartid.

Der kan være flere forskellige formål med at bestemme arten af skimmelsvampe. Nogle skimmelsvampe udgør en større sundhedsrisiko end andre. Nogle skimmelsvampe kan karakteriseres som vandskadesvampe, hvilket er afgørende i nogle forsikringssager.

Skal man selv teste, eller bestille et professionelt skimmelfirma?

Der findes mange gode gør-det-selv skimmeltest, og de er blevet bedre og mere præcise gennem tiden. Men med et testsæt, er du samtidig mere begrænset i forhold til eksempelvis hvilke svampearter der er tale om, og de er stadig mere usikre end hvis du hyre et professionelt skimmelfirma. At hyre et firma er åbenlyst også langt dyrer.

Spørgsmål? - Skriv herunder, og vi svare med lynets hast :-)

Skriv et svar