skimmelsvamp i boligen – Symptomer, fjernelse og forebyggelse

Skimmelsvamp i vindueskammen

Skimmelsvamp er et stort problem i danske boliger. Der er blevet beregnet at omkring hver ottende bolig i Danmark har skimmelvækst. Lider din bolig af skimmelsvamp bør du omgående få dem fjernet, da både menneskers sundhed, og din bolig bliver skadet af skimmelsvamp. I denne artikel vil vi gennemgå hvad du bør gøre hvis du har fået skimmelsvamp.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en snyltesvamp og består af mikrosvampe som ses som grønne brune eller sorte. De vokser på jord og plantedele i naturen, men kan også forekomme i boliger. Skimmelvækst kan opstå alle steder i din bolig, så længe der er relativ fugtigt, samt noget som skimmelsvampen kan spise af.


 
Her ses en infografik om skimmelsvamp:
infografik skimmelsvamp

Du må meget gerne bruge vores infografik på din hjemmeside. Du kan kopiere nedstående kode og indsætte det på din hjemmeside. Så vises infografikken.

 

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

skimmelsvamp dyrkes

Skimmelvækst kan se meget forskellig ud. Dens farver kan variere fra hvide og lysegrå nuancer over til det rødlige, gullige eller grønlige helt til sorte nuancer. Svampevæksten kan være meget svær at få øje på, da den i visse tilfælde kan være skjult bag eksempelvis møbler, tapet eller gulvbrædder. Derfor bør du ikke nødvendigvis lede med øjet skimmelsvamp, men lugtesansen. Skimmelsvampen lugter meget muggent og jordslået, derfor kan det være en rigtig god ide at gå rundt i din boligs forskellige værelser, og lugte efter efter en muggen lugt.

Hvor vokser skimmelsvamp?

Skimmelsvamp skal have nogle betingelser for at vokse. Der skal blandt andet være relativ fugtigt der hvor du oplever skimmelsvamp, og skimmelsvampen skal have noget at “spise af”. Her ses en liste med hvad skimmelsvamp kan “spise”:

 • SymptomerTræ
 • Spånplader
 • Krydsfinérplader
 • Papir på bagsiden af gipsplader
 • Tapet
 • Lim
 • Kokostæpper
 • Støv

Det typiske sted hvor skimmelsvamp kan forekomme er i badeværelset. Hvis ikke du lufter nok ud efter du har været i bad, kan der opstå skimmel. Det er typisk i fuger mellem gulv og væg, der kan opstå skimmel. I visse tilfælde kan skimmelsvampen være svær at få øje på, da den gemmer sig bag møbler, tapet eller gulvbrædder.
Man finder også ofte skimmelsvamp i kælder og loft. Har du megen fugt i kælderen eller har du lige haft vandskade, er betingelserne for at skimmelsvamp kan vokse i kælderen gode. Har huset en ringe udluftning, er skimmelsvamp på loftet også en risiko du bør tage i betragtning. I kældre og på lofter kan skimmelsvampene ofte findes på træværk og vægge, hvor der er fugtigt.

skimmelsvamp symptomer

Skimmelsvamp kan have store konsekvenser for dig og dine samboer. Skimmelsvamp kan give store gener, og bor man et sted hvor der er skimmelsvamp i tilstrækkelig længe, vil man blive syg. Hvor følsomme mennesker er for skimmelsvamp, afhænger af person til person. Typisk er det mest børn og mennesker som i forvejen har allergi, som vil være mest følsomme overfor skimmelsvamp. Skimmelsvamp kan have følgende symptomer:

 • nysIrritereret øjne, næse og luftveje
 • træthed
 • hovedpine
 • åndedrætsbesvær og hosten
 • koncentrationsbesvær
 • andre allergilignende symptomer

Hvad kan skimmelsvampe betyde for boligen?

Skimmelsvamp er ikke decideret skadeligt for din boligs konstruktion hvis det er i en mindre grad, men kan dog stadig have nogle omfattende skader, som kan ende med at koste en del. Skimmelsvamp vokser primært på vægge og under gulvet, og har skimmelsvampen spredt sig nok, og ædt meget af materialet på dit hus, kan man være nødsaget til at rive enten gulvet eller væggen ned. Der er også set eksempler på boliger som er blevet revet helt ned, da skimmelsvampen havde spredt sig over hele huset. Det er dog sjældent dette sker.

Hvad er årsagen til, at der er skimmelsvamp i boligen?

En ting er at fjerne den skimmelsvamp du har i øjeblikket, men hvis ikke du fjerner årsagen til skimmelsvamp, vil det højst savnsynligt komme igen inden længe. Derfor skal du først fjerne årsagen til skimmel, og herefter fjerne skimmelsvampen.

dug på vindue

Dug på vinduerne, er et tydeligt tegn på for megen fugt i boligen

Skimmelsvampevækst skyldes meget ofte fugt i boligen. Fugten kan både komme udefra på grund af skader i tag eller vægge, men opstår typisk indefra, når man laver mad eller tørre tøj. Mennesket producere nemlig i gennemsnit 2,5 liter vand i døgnet, i forbindelse med madlavning og når man tørre tøj, og formår man ikke at få denne fugt ud af boligen, kan dette hurtigt danne fugt, som kán danne skimmelsvamp.
Fugten indefra vises ofte ved dug på kolde flader såsom på dine vinduer.

 

Undgå fugt:

 • Luft ud mindst 2 gange om dagen (specielt i badeværelse og køkken)
 • Altid tænde emhætte når du laver mad.
 • Tjek at ventilation og udsugning virker
 • Tør tøj udendørs, eller brug en tørretumbler.
 • Hold temperaturen i din bolig på 18-22 grader.

Skimmelsvamp kan også skyldes vandskade, eller utætheder. Har din bolig tidligere været udsat for vandskade, eller har den haft utætheder som gjorde at der kom vand ind i boligen? Dette kan have stor indflydelse på hvorvidt du får skimmelsvamp, og du skal have fjernet risikoen for at det opstår igen, så du måske vil stå i den samme situation igen.

Sådan finder du skimmelsvamp

For at fjerne skimmelsvamp, skal du først finde ud af hvor den er. Selvom dette lyder let, kan mange boligejere let overse skimmelsvampen.

Du har muligvis allerede en fundet skimmelsvamp i din bolig. Netop det værelse hvor du fandt skimmelsvamp første gang, kan være et godt sted at lede, og se om der er mere skimmel. Når du leder efter skimmelsvamp, kan det være en rigtig god idé at lugte efter skimmelsvampen. Den lugter meget muggen og jordslået, så man bør ikke tage fejl når man har fundet skimmel.

Sådan fjerner du skimmelsvamp

Hvordan du skal gribe skimmelsvamp i din bolig an, afhænger meget af hvor stort et omfang af skimmelvækst din bolig er blevet angrebet af. Hvis store dele af vægge er blevet udsat for skimmelvækst, og du oplever træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær og andre allergilignende symptomer, kan du ikke selv ordne skimmelsvampen, men du skal have professionel hjælp.
Hvis der ikke er noget der tyder på at der er tale om en større mængde skimmelsvamp i din bolig, kan du selv fjerne skimmelvækst ved at følge disse enkle trin.

1. Vask skimmelsvampen væk med et desinficerende middel som for eksempel klorin eller rodalon. Husk også gummihansker, da klorin og rodalon ætser huden!

fjernelse af skimmelsvamp

2. Lad det desinficerende middel virke i ca. 20 minutter.

3. Efter der er gået ca. 20 minutter, skal du vaske middelet af med ganske almindeligt lunkent vand.

OBS. Det er vigtigt at du vasker midlet efter du har brugt det. Ellers kan det skade væggenmere end det gør gavn.

4. Når du har fået fjernet skimmelvæksten, skal du holde øje med området, og sikre at skimmelvæksten ikke vender tilbage igen.

Hvordan undgår du skimmelsvamp?

Helt generelt undgås skimmelsvamp, ved at have boligen tør. Skimmelsvamp kan selvfølgelig opstå som følge af f.eks. en tidligere vandskade fra et rør, eller vandskade i kælderen.

Vandskade

Skimmelsvamp kan meget let opstå hvis du har haft vandskade. Vægge og gulve bliver fugtige hvis ikke du gør noget ved vandskaden, og det kan danne skimmelsvamp. Er der et vådt sted i dit hus, er der ofte ikke tale om længere tid end en uge til 14 dage, før der dannes skimmel. Derfor skal du være hurtig når du får vandskade i boligen.

Skimmel i nye boliger

Der kan også opstå svamp i nye boliger. Det er som regel fordi at de materialer man bygger med er fugtige. Hvis materialerne er blevet fugtige, må de ikke bygges ind i konstruktioner, før de er blevet tørret. – Ellers kan det danne skimmel.

Er din den bygning du bor i tætbeboet, er der også risiko for skimmel. Hvert menneske producere i genemsnit 2,5 liter vand, så bor du i tætbeboet lejlighed er risiko for skimmel stor.

I kælderen

Bor du i hus, har du formentlig også en kælder. Har du mistanke til skimmel, er kælderen et godt sted at kigge. Kælderen er ofte meget fugtig, og det gør betingelserne for skimmel til at gro rigtig gode. Det er fordi at der ofte er meget fugtigt i det område. Om vinteren kan det hjælpe på skimmelproblemer, hvis du sørger for at udlufte kælderen. Om sommeren kan udluftning tværtimod have negativ virkning, og være med til at kælderen bliver mere fugtig, fordi varm luft sætter sig på de kølige kælderflader, som danner fugt.

Dækker husforsikringen skader forårsaget af skimmelsvamp?

De fleste forsikringer erstatter som udgangspunkt ikke skader forårsaget af skimmelsvamp. Forsikringen dækker dog, hvis skimmelvæksten er opstået af en skade som forsikringen dækker. Det vil sige at de omkostninger skimmelsvampen har forårsaget dækkes af forsikringen fordi skimmelsvampen er opstået af en skade som forsikringen dækker. Således høre skimmelsvampens omkostninger under en anden skade. Forsikringen dækker eksempelvis skimmelsvampens omkostninger hvis det er opstået af følgene: vandskade, skade i vandrør, eller noget helt tredje.