Beskyt din bolig mod fugt i kælder

25 november 2020
Astrid Pedersen

Er dit hus forsynet med en kælder? Så bør du gøre hvad du kan for at forhindre den i at blive inficeret med fugt.

Hvordan forhindrer jeg at der trænger fugt ind i min kælder?

Selv om du kan komme fugten til livs på flere forskellige måder vil den opstå igen og igen hvis du ikke sørger for at beskytte kælderens ydermure samt gulvet i kælderen. Står gundvands spejlet højt nær din matrikel vil kælderen være ekstra sårbar over for indtrængende fugt. Derfor bør du i så tilfælde investere i fugtsikring, for eksempel ved at få nedlagt et omfangsdræn eller en faskine. På den måde kan du samtidig forebygge oversvømmelse.

Ved samme lejlighed bør du sikre at alle kloakker og afløb er i stand til at håndtere den belastning som er forbundet med at lede regnvand og lignende væk fra din bolig således at du ikke risikerer overløb. Her kan du med stor fordel kontakte din lokale kloakmester og få ham til at spule kloak rørene godt igennem samt gå dem efter for fejl og skader.

Samtidig skal du gå i gang med et grundigt stykke reparations arbejde og lappe alle revner og sprækker i murværk, inklusive sokkel fundament og gulv. Disse revner og sprækker gør nemlig murværket ekstra udsat over for indtrængende fugt og vil således være et svagt punkt i forhold til frost sprængninger. Ved tætning af murværk og gulv minimerer du samtidig den mængde af radon som kan trænge ind i kælderen fra undergrunden.

Det er en god idé at sørge for at kælderen til hver en tid er ordentligt udluftet. Dette kan godt være op ad bakke hvis der ikke er særligt mange vinduer. Du kan vælge at installere en træk kanal, og sætte spjæld i de få vinduer der måtte være.

Læs mere om hvordan du får gjort kål på fugt i din kælder på husblog.dk